El regreso de Francesch Vicent. La Historia del nacimiento y la expansión del ajedrez moderno. Valencia: Fundació Jaume II el Just. Generalitat Valenciana, 2005.
En este ardu treball, l'autor, després de 15 anys d'investigació, assumix la càrrega de la prova, per a aconseguir demostrar de forma concloent l'origen valencià dels escacs moderns, en proporcionar amb dos noves troballes, la seguretat de la datació del poema, “València 1475”, que és al seu torn, la data de creació de la nova peça, la dama o reina. L'estudi de tots els documents dels nous escacs, li permet establir la dependència d'uns amb altres, i establir una cronologia rigorosa. La seua investigació descarta la possibilitat que hi haja un document no espanyol d'escacs moderns del segle XV. No obstant això, la més transcendental de les aportacions del seu treball és l'aparició del llibre de Vicent, els seus 100 problemes, copiats en un manuscrit del seu autor a principis del segle XVI, en la seua etapa italiana, probablement quan era professor d'escacs de Lucrècia Borja. Commou l'exactitud de la reconstrucció d’Averbakh propugnada 20 anys arrere. La redacció original en valencià, que sobreviu en algunes d'estes composicions, demostra que el llibre de Lucena era en realitat una traducció al castellà del de Vicent, amb l'addició de 50 problemes medievals, és a dir, representa una involució respecte al llibre imprés a València. .
L'obra va tindre una notable acollida internacional, principalment per l'esforç d'autor i editor de realitzar una edició anglesa —mereix destacar-se la traducció de Manuel Pérez Carballo—, tal com es testimonia, de forma resumida, en esta pàgina web.
|
-
Preliminars
-
Extracte clau
|