Col·laboradors
GARZON ROGER, José Antonio. En pos del incunable perdido. Francesch Vicent: Llibre dels jochs partitis dels schachs, València, 1495.València: Biblioteca Valenciana, Col·lecció Bibliofília, 2001
Escrit per J. A. Garzón i publicat l’any 2001, es tracta d'un estudi en castellà sobre el primer incunable dels escacs.
La dama dels escacs encara no existia a mitjan segle XV. La seua casella l'ocupava una peça anomenada alfersa. Així es recollia en un còdex del segle XIII d'Alfons X el Savi, per exemple. Era una peça poc hàbil, usada per a defendre's de les perilloses torres. Només recorria un quadrat en diagonal. Res a vore amb la versatilitat, el dinamisme i el llarg recorregut de la dama al tauler. Una dama que va nàixer a terres valencianes, segons posa en relleu la investigació realitzada per José Antonio Garzón que ha plasmat en este llibre.
Era també l'època en què s'eixamplaven els límits geogràfics del món. Es traçaven extenses diagonals sobre els taulers dels mapes dels descobriments.
En eixe context va nàixer la dama dels escacs. Este llibre indaga en la matèria. En la major part de les enciclopèdies d'escacs no es menciona el fet que l'incunable Llibre dels jochs partitis dels schachs, escrit el 1495 pel sogorbí Francesch Vicent i editat a València, és el primer llibre imprés sobre escacs. El primer que arreplega 100 problemes dels escacs moderns, amb la dama, clar. Uns anys abans del manual de Vicent, ja apareixia en el manuscrit “Scachs d'amor” la presència de la dama sobre el tauler. En la documentació anterior o coetània a les dos obres valencianes no hi ha cap dama, la qual cosa acredita que l'origen dels escacs moderns cal situar-lo a València, en l'últim terç del segle XV. El primer document italià d'escacs modern ("Alla rabiosa") és del principi del segle XVI. L'últim exemplar conegut es trobava a l'abadia de Montserrat i es creu que va desaparéixer durant la invasió napoleònica.
L'investigador s'ha submergit en una apassionant recerca de l'incunable. El seu rastreig el va portar fins a un conegut llibrer d'obres antigues de Barcelona, el qual molt presumiblement va vendre a mitjan segle passat l'incunable a un col·leccionista nord-americà.
Garzón no cessa en el seu interés de recuperar l'obra que ha intrigat no pocs bibliòfils i escaquistes. Mentrestant, ha fonamentat tota la seua investigació en la documentació històrica que fa referència al llibre de Vicent.
Descarrega gratuïtament el llibre En pos del incunable perdido(**) |
(**) Obra digitalitzada i accessible a través de la Biblioteca Valenciana Digital (BIVALDI).